Een Hongaarse serenade en een pastorale met een Amerikaans tintje


Op zondag 21 april geeft het Utrechtse Rietveld Ensemble een concert in de Marnixzaal van de Utrechtse Muziekschool (Domplein 4). Dit concert, dat begint om 20.00 uur, staat in het teken van muziek uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De componisten werden geboren in Europa, maar sommigen ervan hebben een Amerikaans tintje.

De regelmatige bezoeker van de concerten van het Rietveld Ensemble weet, dat de leden steeds op zoek zijn naar muziek van componisten die we niet goed kennen. Zo zit ieder concert vol aangename verrassingen voor de luisteraar!

 

Screen_Shot_2024-03-26_at_12.29.28.jpg

Kent u de Hongaarse componist en pianist Rëszö Kókai? Zo niet, dan is diens Quartettino voor klarinet, viool, altviool en cello uit 1952, uw eerste muzikale verrassing van deze avond. Kokai was een veelzijdig man. Na een periode als docent aan de Franz Liszt Academy in Boedapest, werd hij directeur van de Hongaarse Nationale Radio.

De tweede verrassing van de dit concert is het Concerto a Tre voor klarinet, viool en cello van de van oorsprong Duitse componist Ingolf Dahl. Het beleefde zijn première in de Verenigde Staten in 1947, met onder meer de beroemde klarinettist Benny Goodman. U hoort de invloed van Igor Stravinsky, wiens werken Dahl regelmatig uitvoerde op de piano.

Ook Prelude, Allegro and Pastoral  voor klarinet en altviool (1941) werd geschreven in de Verenigde Staten, door iemand die daar niet geboren is. De Engelse altvioliste Rebecca Clarke was op bezoek bij haar broers toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Zij kon daardoor niet meer naar huis. Hoewel deze muziek voor twee instrumenten geschreven is, heeft het de warme uitstraling van een veel groter ensemble. Een verrassing om naar uit te kijken!

De Serenade voor strijktrio van de Hongaarse componist Ernst von Dohnanyí, is het meest bekende werk van deze avond. Componeren deed hij naast zijn drukke bestaan als docent en concertpianist, over wie allerlei smeuïge anekdotes de ronde doen.

Nieuwsgierig geworden naar al deze onbekende namen? Kom dan luisteren in de Marnixzaal en laat u verrassen door heel veel mooie noten, die zelden tot klinken worden gebracht!

 

Programma


Rezsö Kokai (1906 – 1968)
Quartettino voor klarinet, viool, altviool en cello (1952)

Ingolf Dahl (1912 – 1970)
Concerto a Tre voor klarinet, viool en cello (1947)

Rebecca Clarke (1886 – 1979)
Prelude, Allegro and Pastoral  voor klarinet en altviool (1941)

Ernst von Dohnányi (1877 – 1960)
Serenade voor strijktrio, op. 10 (1902)

 

Uitgevoerd door:


Elisabeth Perry, viool

Richard Wolfe, altviool

Matthias Naegele, cello 

Nancy Braithwaite, klarinet 

 

 

Kaartverkoop via: -> onlineticketsverkopen