Titel : Rietveld Ensemble speelt ‘Variaties op z’n Amerikaans’

 

Waar : Utrechtse Muziekschool – Marnixzaal

 

Datum : 18 februari 2024, 20 – 22 uur

 

Programma

Max Bruch (1838 – 1920), Septet in Es , voor klarinet, fagot, hoorn, twee violen, cello en contrabas 

Bernhard Garfield (1924), Kwartet voor fagot, viool, altviool en cello

PAUZE

Morton Gould (1913 – 1996), Benny’s Gig, voor klarinet en contrabas 

Thomas Oboe Lee (1945), Septet, op. 77 ”Variations on a Shaker tune" voor fluit, klarinet, hoorn , viool, altviool, cello en contrabas (1998) 

 

Uitvoerenden

Elisabeth Perry viool,

Richard Wolfe, viool en altviool

Matthias Naegele, cello

Peter Leerdam, contrabas 

Linda Speulman, fluit 

Nancy Braithwaite, klarinet

Louis van Nunen, fagot

n.t.b. hoorn

 

Toegangsprijzen

Regulier: € 17,50

Jongeren t/m 26 jaar, studenten en cursisten van de Utrechtse Muziekschool: € 7,50

toegangskaarten zijn verkrijgbaar via: https://www.onlineticketsverkopen.nl/winkel/2466, en aan de zaal

 

Korte toelichting

Concert van het Utrechtse Rietveld Ensemble voor strijkers en blazers uit de 19e en 20e eeuw, vol met volksmelodieën en typisch Amerikaanse ritmes en harmonieën. Kom luisteren op 18 februari om 20.00 uur in de Marnixzaal van de Utrechtse Muziekschool.

 

Lange toelichting

 

In de serie Kamermuziek onder de Dom, geeft het Rietveld Ensemble een concert gewijd aan vooral Amerikaanse muziek voor strijkers en blazers. Gebaseerd op volksmelodieën en typisch Amerikaanse ritmes en harmonieën. 

Het concert begint met traditionele Europese muziek, een septet in zijn klassieke vorm van vier strijkers en drie blazers. Maar dan, geschreven door een wonderkind, de elfjarige leeftijd Max Bruch. Bekende wonderkinderen als Mozart en Mendelssohn zouden er jaloers op zijn!

De bezetting van het volgende werk, mag bijzonder heten: een fagot, begeleid door viool, altviool en cello. Luister hoe Bernard Garfield de fluwelen toon van de fagot laat samensmelten met de harmonieën van de strijkinstrumenten. 

Ook Benny’s Gig, dat u vervolgens hoort, was een creatie van een wonderkind. Morton Gould publiceerde zijn eerste muziek toen hij zes jaar oud was! Gould schreef deze Gig, in de bijzondere bezetting van klarinet en contrabas, voor zijn goede vriend klarinettist Benny Goodman.

“Variations on a Shaker tune”, luidt de titel van het laatste onderdeel van dit concert. Thomas Oboe Lee schreef dit septet voor fluit, klarinet, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas als voorbeeld voor muzieklessen op school. Het melodieuze en ietwat jazzy thema zou de leerlingen zeker aanspreken, meende Thomas. Hoe denkt u daarover?